Catucuwassa jo wuodesta 1748!

Giv fyr! – Antakaa tulta!

Yhdistys nimeltä Helsingin Wanha Waruswäci ia Caupungin Hywät Asuckat perustettiin Helsingissä 1997. Se kokoaa riveihinsä niitä henkilöitä, jotka haluavat harrastaa ja elävöittää 1700-luvun historiaa. Jäseniä on satakunta ja joukko jakaantuu kutakuinkin tasan musketööreihin ja kaupungin hyviin asukkaisiin.

Laddar stycket! – Ladatkaa tykki!

Musketöörijoukon eli Wanhan Waruswäen esikuvana on Helsingissä 1700-luvulla toiminut kaupunkilaiskaarti. Ruotsi-Suomen suurvaltakauden romahdukseen päättyneen Suuren Pohjan sodan (1700-1721) jälkeen määrättiin kaupunkeihin perustettavaksi uudelleen porvariskaarteja. Niissä oli sekä jalkaväkeä että ratsuväkeä. Helsingissä on tietoja vuodelta 1724, jolloin kauppiaiden vanhin, Henrik Forsman, valittiin kaupunginkapteeniksi. Porvariston miespuolisen väestön kaikki kynnellekykenevät oli velvoitettu liittymään kaupungin jalkaväkeen, jolle 1740-luvulla päätettiin hankkia omat univormut.

Tack för god vakt! – Kiitos hyvästä vahdista!

1700-luvun harrastajat ovat tarkkaan tutkineet Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluvaa vanhaa univormua. Sen mukaan on teetetty Helsingin Wanhalle Waruswäelle univormut. Ruotsi-Suomen armeijan asusteiden perusväri oli sininen, housujen väri vaalea ja asuun kuului
musta kolmikolkkahattu. Musketöörien asu on siis nykyisin hyvin samanlainen kuin 250 vuotta sitten.

Fyr! – Tulta!

Vuosi 1998 on Viaporin eli Suomenlinnan 250-vuotisjuhlavuosi. Niinpä Helsingin Wanhan Waruswäen toiminta painottuukin tänä vuonna Helsingin edustan merilinnoitukseen. Mikäpä muu paikka pääkaupungissamme sopisikaan paremmin Wanhan Waruswäen järjestämiin näytöksiin, 1700-luvun tunnelmaa kun ei Helsingistä juuri muualta löydy.

Fäller bajonetten! – Laskekaa pistimet!

Musketöörit äkseeraavat eli harjoittelevat näytöksissään Kuninkaallisen Majesteetin Armollisen Asetuksen ja Ohjesäännön mukaan, joka on peräisin vuodelta 1751. Omana aikanaan kaupungin porvariskaarti äkseerasi Kampin kentällä.

Skyldrer med mousquet! – Tehkää kunniaa musketilla!

Sotaväen harjoituskenttää kutsuttiin Kampiksi tai Kampin kentäksi, ja sitä perua on alueen nykyinen nimi. Waruswäen vuoden päätapahtuma Viaporissa järjestetään 4.–5. heinäkuuta, jolloin helsinkiläisseura on kutsunut vieraikseen pohjoismaiset ja suomalaiset alan harrastajat. Tuolloin saapuu noin 200 musketööriä mukanaan kymmenkunta vanhaa kanuunaa luomaan aitoa tunnelmaa juhlivaan Viaporiin.

Myös Helsingin Waruswäellä on oma pienehkö pronssikanuuna, joka lavetteineen on noin 2,5 metriä pitkä. Kanuunalla ammutaan tervehdys- eli saluuttilaukauksia yhdistyksen tilaisuuksissa, mm. Helsinki-päivänä 12.6.

Musketöörien ohella yhdistyksessä ovat mukana Kaupungin Hyvät Asukkaat. Äkseeraamisen ohella kiinnostusta riittää myös 1700-luvun tapakulttuuriin, vanhoihin tansseihin ja ruoanlaittoon. Yhdistyksen toimintaa tukevat Helsingin kaupunki ja Suomenlinnan 250-vuotistoimikunta.

TEKSTI: MARTTI HELMINEN
KUVAT: MATTI SIMILÄ