Mikäli olet kiinnostunut liittymään musketööririviin tulet tarvitsemaan seuraavat varusteet (sulkeissa karoliinien värit):
- musta kolmikolkkahattu, tai sotilaalla pohjan sodan aikana karpuusi (karoliineilla valkoisella nauhalla koristeltu).
- polvihousut, sinistä (keltaista) villasarkaa
- takki, sinistä villasarkaa (keltaiset käänteet)
- liivi, sinistä (keltaista) villasarkaa
- pellavapaita, valkoinen/luonnonvalkoinen
- polvisukat, valkoista (keltaista) villaa
- valkoinen (musta) kaulahuivi, silkkiä
- mustat solkikengät tai ratsuväen saappaat
- nahkavyö solkineen, vaalea/kellertävä nahka
- säämiskähansikkaat
- viitta, mustaa (sinistä) villasarkaa
- hukari vöineen, vaaleaa/kellertävää nahkaa
- musketöörin vyölaukku eli “bandleri-laukku” mustaa rasvanahkaa, sekä olkavyö vaaleaa/kel-lertävää nahkaa
- piilukkomusketti
Mistä univormu ja varusteet?
Koska kaupoissa näitä asuja ei ole, varmin keino on teettää se ompelijalla tai valmistaa sellainen itse. Tästä vihkosesta löytyy taitavalle ompelijalle riittävät ohjeet sekä kaavat waruswäen tai karoliiniunivormun valmistamiseksi, sekä myös parhaat lähteet villakankaan hankintaan.
Vaatteet valmistettiin 1700-luvulla käsin ompelemalla. Ompelukoneella ommeltaessa on tärkeää, että saumat päätellään kuitenkin vanhan käsityön mukaisesti.
Kangasvalinnoissa kannattaa pysytellä alkuperäisissä materiaaleissa, kun näin paljon vaivaa on jo muutenkin näkemässä. Keinokuiduilla saa aikaan vain teatterikelpoisia asuja, joita ei tositoiminnassa ole miellyttävä käyttää. Sekoitekankaita joskus käytetään hinnan ja saatavuuden vuoksi. Värien vastaavuus aikalaisiin luonnonvärjäysmenetelmiin on tärkeää, jotta asu näyttäisi aidolta.
Sopivia materiaaleja ovat villa, pellava, nahka ja silkki. Puuvilla oli vielä 1700-luvulla harvinaisempi materiaali. Univormun kankaana käytettiin villasarkaa, vuorissa pellavaa. Hattujen valmistusmateriaalina käytettiin (paremmuusjärjestyksessä) yleisesti majavan tai kanin karvaa sekä huopaa.
Siviilien asut
Siviilien muoti seurasi sotilaiden esikuvia. Arkipuku oli villaa tai pellavaa, juhla-asu parhainta silkkiä mihin asun kantajalla oli varaa. Tämän vihkosen kaavat sopivat täydellisesti 1700-1760 tyylisen siviilin asun valmistukseen. Väriksi voi valita mitä tahansa luonnonvärjäysmenetelmin aikaansaatavan värin.
Armeijan kuormaston mukana kulki aina suuri määrä siviilejä ja sotilaiden perheitä. Näiden joukossa oli seppiä, suutareita, hevosmiehiä, jne. joiden tehtävänä oli pitää huolta armeijan huollosta. 1700-luvun asuista on julkaistu erittäin kattava teos nimeltä “Rahwaan puku”, jonka saa Kansallismuseosta hintaan 25 €.